Turkije heeft grote techbedrijven zoals Facebook, Twitter en YouTube elk een boete opgelegd van 10 miljoen lira (omgerekend ruim 1 miljoen euro). De bedrijven hebben zich niet aan een nieuwe Turkse wet gehouden.

Dat meldt Omer Fatih Sayan, de voorzitter van de Turkse toezichthouder op het gebied van informatie en communicatie. Boetes zijn opgelegd aan Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube en Tiktok. Zij moeten allemaal 10 miljoen lira betalen.

Met de komst van de nieuwe wet, die in juli werd goedgekeurd, kunnen Turkse autoriteiten berichten van socialemediakanalen halen. De bedrijven moeten volgens de wet een Turks aanspreekpunt aanstellen voor de autoriteiten.

Dat is volgens Sayan nog niet bij elk platform gebeurd. "De daarvoor bestemde periode is voorbij en de bedrijven die geen aanspreekpunt hebben ingesteld, zijn beboet", zegt hij.

De boete is de eerste van vijf stappen die dreigen als bedrijven niet aan de wet voldoen. Volgende stappen zijn een hogere boete (30 miljoen lira), een ban op advertenties en een halvering van de Turkse bandbreedte voor de netwerken voor de komende vijf maanden.

Als bedrijven dan nog steeds de wet niet opvolgen, volgt een vertraging van bandbreedte van 90 procent. Daarmee is toegang tot de diensten nauwelijks meer mogelijk. Sayan zegt dat als bedrijven alsnog aanpassingen maken, de restricties worden opgeheven en dat een kwart van de boete moet worden betaald.