De CoronaMelder-app stuurt naar schatting dagelijks zo'n tienduizend meldingen naar mensen in Nederland, schrijft de NOS op basis van informatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Ron Roozendaal, die bij het ministerie verantwoordelijk is voor de corona-app, zegt dat een klein deel van deze meldingen over blootstellingen op meer dan 1,5 meter afstand gaat: zo'n 20 procent van de meldingen wijst op een afstand tussen de 1,5 en de 3 meter, en in "enkele tientallen gevallen" gaat het om mensen die nog iets verder van een coronapatiënt af staan.

De app houdt uit privacyoogpunt geen statistieken bij. Het aantal meldingen is daardoor een schatting. Het gaat volgens Roozendaal dagelijks om zo'n vijftienhonderd mensen die in de app aangeven dat zij positief zijn getest op het coronavirus.

Als iemand in de app aangeeft dat hij of zij positief is getest, dan verstuurt de app meldingen naar iedereen die recent langer dan vijftien minuten in de buurt van deze persoon geweest is. Ontvang je een melding, dan moet je tien dagen thuisblijven. Heb je na die tien dagen nog steeds geen symptomen van het coronavirus, dan mag je weer naar buiten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.