Een groep die zegt op te treden namens een miljoen Britten wil Facebook aanklagen vanwege het Cambridge Analytica-schandaal uit 2018, meldt de BBC.

De groep, Facebook You Owe Us, heeft woensdag een brief gestuurd naar de socialemediagigant. De groep is het niet eens met de boete van 500.000 pond (553.000 euro) die de Britse staat aan Facebook oplegde vanwege het schandaal en noemt het bedrag "kleingeld".

Het schandaal kwam in 2018 aan het licht. Toen bleek dat het bedrijf Cambridge Analytica kort voor de Amerikaanse verkiezingen van 2016 persoonlijke informatie van miljoenen Facebook-gebruikers had verzameld om psychologische profielen mee te maken. Daarvoor gebruikte het bedrijf een Facebook-quiz, die niet alleen data vergaarde van mensen die de quiz deden, maar ook van al hun Facebook-vrienden.

Facebook zegt tegen de BBC nog geen documenten te hebben ontvangen in de zaak. Het bedrijf wijst op de conclusies van de Britse privacywaakhond, die "geen bewijs" vond dat Europese data in handen van Cambridge Analytica terecht zijn gekomen.

Facebook You Owe Us wil een massaclaim neerleggen bij het bedrijf en roept getroffen Britse gebruikers op zich bij de groep te voegen.