YouTube gaat beweringen over coronavaccins verwijderen als die indruisen tegen wat deskundigen over het vaccin hebben vastgesteld, bevestigt een woordvoerder van YouTube-eigenaar Google na berichtgeving door de BBC.

Het gaat bijvoorbeeld om beweringen dat COVID-19-vaccins mensen zullen doden, zorgen voor onvruchtbaarheid of dat mensen die een vaccin toegediend krijgen, worden geïmplanteerd met microchips.

YouTube verwijdert beweringen als deze de wetenschappelijke consensus van experts van bijvoorbeeld het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of de wereldgezondheidsorganisatie WHO tegenspreekt.

De regel wordt onderdeel van het beleid van YouTube tegen onjuiste en misleidende informatie over het COVID-19-virus. In algemene zin omvat het beleid regels die moeten voorkomen dat bezoekers van de videosite geconfronteerd worden met informatie die kan leiden tot schade aan de gezondheid.

"We maken het beleid op basis van voortschrijdend inzicht en denken dat dit een belangrijke toevoeging is om misinformatie tegen te blijven gaan", aldus de woordvoerder. De uitbreiding van het beleid wordt vanaf woensdag toegepast.