Facebook heeft tegen de Turkse overheid gezegd dat het bedrijf zich niet aan een nieuwe omstreden internetwet gaat houden, meldt de Financial Times (FT) op basis van twee ingewijden. Facebook wilde tegenover de krant niet reageren.

De wet schrijft voor dat socialemediabedrijven die in Turkije actief zijn een in het land gevestigde vertegenwoordiger hebben. Deze persoon moet voor de Turkse autoriteiten het aanspreekpunt zijn.

Turkije heeft onder de wet de bevoegdheid om het internetverkeer naar een site te stremmen als een bedrijf zich niet aan de wet houdt. Daarmee wordt een site niet helemaal geblokkeerd, maar praktisch ontoegankelijk. De Turkse autoriteiten kunnen bijvoorbeeld maatregelen nemen als illegale berichten niet snel genoeg verwijderd worden.

Critici wijzen erop dat Turkije de wet kan gebruiken om censuur te plegen of critici de mond te snoeren. Het land kent weinig persvrijheid. Sociale media bieden mensen die hun stem willen laten horen een toevluchtsoord.

De Turkse onderzoeker en activist Yaman Akdeniz schrijft op Twitter dat Facebook de beslissing om geen vertegenwoordiger aan te stellen aan hem bekend heeft gemaakt. Hij zegt in de FT dat hij hoopte op deze keuze, omdat het een "grote klap is voor Turkijes pogingen om sociale media te beheersen".

Turkije heeft sociale media in het verleden vaker geblokkeerd als het de rol van de platformen wilde beperken. Het is onduidelijk of de Turkse autoriteiten actie gaan ondernemen vanwege Facebooks keuze.