58 procent van alle meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar krijgt te maken met online intimidatie, blijkt uit onderzoek van hulporganisatie Plan International onder ruim 14.000 meisjes en jonge vrouwen uit 31 landen.

Het onderzoek is verricht in onder meer Nederland, de Verenigde Staten, Australië, Brazilië en Indonesië. In Nederland namen 1.000 vrouwen deel aan het onderzoek, ook onder hen was het percentage 58 procent. De meeste intimidatie komt voor op Facebook, gevolgd door Instagram, WhatsApp, Snapchat en Twitter.

De ervaringen van slachtoffers lopen uiteen van denigrerende opmerkingen tot het dreigen met verkrachting. Ook neemt de intimidatie toe wanneer vrouwen zich uitlaten over feminisme, vrouwenrechten en politieke kwesties.

Online intimidatie zorgt voor blijvende schade

Uit het onderzoek blijkt dat de intimidatie een blijvend effect heeft op het zelfvertrouwen van de slachtoffers. Ook voelen ze zich onveilig, soms met klachten als stress en slapeloosheid als gevolg.

13 procent van de vrouwen besluit daarop te stoppen met het uiten van haar mening op sociale media. 12 procent past de manier aan waarop ze berichten plaatst; 8 procent geeft aan helemaal te stoppen met het sociale platform waarop ze is geïntimideerd.

Volgens Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International Nederland, is dit zorgwekkend: "Online intimidatie legt meisjes wereldwijd het zwijgen op. En dat terwijl juist het internet zoveel kansen biedt voor meisjes om hun stem wel te kunnen laten horen."