Google en Snapchat schakelen zogenoemde schoonheidsfilters voor foto's en video's uit. Die zouden een negatieve impact op het zelfbeeld hebben, meldde Google donderdag in een blogbericht.

Google voert de wijziging eerst door bij de camera-app van de nieuwe Pixel 4a- en Pixel 5-telefoons. Dat gebeurt binnenkort via een software-update. De filters werken bij selfies onder meer kleine oneffenheden van de huid weg.

Op deze toestellen is het nog wel mogelijk om de filters te gebruiken, maar zijn ze standaard uitgeschakeld. Snapchat zegt achter het Google-beleid te staan en dit ook door te voeren in zijn smartphoneapps. Daarin zijn filters al langer standaard gedeactiveerd.

De bedrijven gaan ook de terminologie veranderen, zodat de filters niet meer direct met schoonheid worden geassocieerd. Google spreekt voortaan bijvoorbeeld over een retoucheerfunctie.

Google wil op deze manier rekening houden met de mentale gesteldheid van gebruikers. Volgens het bedrijf blijkt uit meerdere onderzoeken dat een standaard ingeschakeld schoonheidsfilter een negatieve impact op het zelfbeeld van gebruikers heeft.

Door op de camera standaard een schoonheidsfilter in te schakelen, zou het schoonheidsideaal van gebruikers onbewust veranderen. Ze kunnen immers niet aan het beeld van de telefooncamera voldoen als ze in een spiegel kijken.

Stelling