Google gaat vanaf 30 september 2021 strenger handhaven op apps die het betalingssysteem van de Google Play Store proberen te omzeilen. Het bedrijf bevestigt maandag eerdere berichtgeving van Bloomberg.

Google eist dat alle appmakers met het eigen betalingssysteem werken, waarin het bedrijf een commissie van 30 procent van de aankoopprijs vraagt. Dat is al langer zo, maar volgens Google heeft het signalen ontvangen dat dit beleid "onduidelijk" zou zijn voor sommige appmakers.

Het beleid wordt dus officieel aangescherpt. Ontwikkelaars die al een app in de Play Store hebben, krijgen tot 30 september volgend jaar om ervoor te zorgen dat hun apps aan de richtlijn voldoen.

Sommige apps in de Play Store laten klanten met creditcard betalen, waardoor het betaalsysteem van Google wordt ontweken. Volgens Google gaat het slechts om "3 procent" van de 3 procent aan apps die überhaupt om betalingen vragen.

Alternatieve appwinkels worden gemakkelijker te installeren

Het bedrijf wil het gebruik van alternatieve appwinkels tegelijkertijd gemakkelijker maken. Google zal in Android 12 "aanpassingen doen" om het simpeler te maken zo'n alternatief te installeren. Hoe dat precies moet gebeuren, is nog niet duidelijk.

Een coalitie techbedrijven kwam afgelopen week in opstand tegen het App Store-beleid van Apple. Ze vinden de commissie te hoog en hekelen het feit dat Apple geen alternatieve appwinkels toestaat op iOS-bedrijven.