Epic Games, Spotify, en een reeks andere techbedrijven hebben een coalitie opgericht om "eerlijker beleid" af te dwingen in de appwinkels, vooral die van Apple. Dat maakte de Coalition for App Fairness (CAF) donderdag bekend.

Volgens een verklaring van de coalitie maakt Apple zich al jaren schuldig aan het opleggen van "zware en willekeurige" eisen aan ontwikkelaars in de App Store en zit het daarmee innovatie in de weg. Naast Epic Games en Spotify voegen onder andere ook Basecamp, Blockchain.com, mailprovider Protonmail en het Europese uitgeversverbond EPC zich bij de coalitie.

De CAF heeft een tiental eisen op de site geplaatst. Ze willen onder andere dat ontwikkelaars niet meer gedwongen worden om per se van een bepaalde appstore gebruik te maken, en dat ontwikkelaars dezelfde toegang tot informatie en systemen krijgen als de eigenaar van de appstore.

Ook mag een appwinkeleigenaar geen misbruik maken van data die verzameld wordt over een ontwikkelaar, schrijft CAF. De coalitie wil dat het geoorloofd wordt om eigen appwinkels op te zetten naast die van de platformhouder - iets wat Epic Games al enige tijd graag wil.

Apple benadrukt doorgaans de kwaliteitscontrole die het bedrijf voert op alle apps in de App Store als hoofdreden voor zijn beleid. Zo zou het bedrijf een miljoen apps uit de appwinkel hebben geweerd vanwege "kwalijke inhoud".

Er werd de afgelopen jaren al vaker geklaagd over het appwinkelbeleid van Apple. Onder andere de commissie van 30 procent die het platform rekent over digitale aankopen wordt als een probleem gezien.