Google heeft woensdag een aantal Street View-beelden van de Australische rotsformatie Uluru verwijderd, meldt de Australische nieuwszender ABC. De Australische overheid had daarom gevraagd omdat de berg een heilige plek is voor de inheemse bevolking.

Het gaat om 360-graden foto's van de klim naar de top van de berg. Er zijn daar veel heiligdommen die niet gefotografeerd mogen worden.

Foto's van delen van de berg waarop geen heiligdommen te zien zijn, blijven te zien, schrijft Google in een reactie aan NU.nl.

Uluru staat ook wel bekend onder de westerse naam Ayers Rock en was tot afgelopen jaar door toeristen te beklimmen. Het inheemse Anangu-volk ziet de rots echter als een heilige plek die niet zomaar betreden mag worden.

Sinds de jaren negentig staan bij de rots dan ook borden met het verzoek niet op de rots te klimmen. Parks Australia, het Australische Natuurmonumenten, nam in 2017 de beslissing dat de rots vanaf 2019 verboden terrein zou worden om de wensen van de Anangu te respecteren.

Het bleef wel mogelijk om de rots digitaal te 'beklimmen', omdat toeristen foto's van de klim en de top van de rots op Google Street View hadden geplaatst. Google zegt tegen het Australische ABC dat het foto's van de klim woensdag verwijderd heeft.

Aanvulling: Dit bericht is op 24 september aangevuld met een reactie vanuit Google.