Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Hackersgroep Anonymous publiceert persoonsgegevens agenten Belarus

De hackersgroep Anonymous heeft persoonsgegevens van duizend politieagenten in Belarus (wat we tot voor kort Wit-Rusland noemden) openbaar gemaakt. De groep heeft de gegevens gedeeld als reactie op het politiegeweld bij overheidsprotesten in het land.
Door NU.nl/Reuters

Anonymous dreigde via berichtendienst Telegram nog meer gegevens te lekken als de politie demonstranten blijft arresteren. De Belarussische politie heeft in de afgelopen weken duizenden demonstranten opgepakt.

De eenheden die tijdens de demonstraties optreden, dragen veelal bivakmutsen en grote helmen. Anonymous verklaart in het bericht op Telegram dat: "Niemand anoniem zal blijven, zelfs niet met een bivakmuts."

De overheid wil de verantwoordelijken voor het lek opsporen en straffen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zal het lastig worden om te achterhalen wie achter het lek zit.

Het is sinds de verkiezingen van 9 augustus onrustig in Belarus. Demonstranten vertrouwen de verkiezingsuitslag niet. De zittend president Lukashenko won de verkiezingen met 80 procent van de stemmen.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is begonnen met een onderzoek naar mogelijke mensenrechtenschendingen. Daarin wordt gekeken naar mogelijke schendingen bij de vervolging van oppositieleden, journalisten en activisten.

Waarom noemen we Wit-Rusland voortaan Belarus?

  • Sinds de onafhankelijkheid in 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, heet het land officieel de Republiek Belarus. In officiële teksten wordt dan ook die benaming gebruikt. Belarus doet meer recht aan hoe de bevolking het land zelf noemt. Sommige Belarussen nemen vanwege de associatie met Rusland aanstoot aan de benaming Wit-Rusland. Voorheen gebruikten we de ingeburgerde naam Wit-Rusland, omdat die voor veel lezers herkenbaarder is.

Lees meer over:

anonymousTechBelarus

Aanbevolen artikelen