De Europese Commissie werkt aan een voorstel voor nieuwe wetgeving waarmee de EU meer druk op techgiganten kan uitoefenen. EU-commissaris Thierry Breton laat aan de Financial Times weten dat de grote techbedrijven te groot zijn en dat meer toezicht nodig is. Daarnaast moet Europa meer kunnen doen tegen techbedrijven die hun macht misbruiken.

Volgens Breton moet het in een uiterst geval mogelijk zijn om grote techbedrijven te dwingen zich op te splitsen. Als blijkt dat techgiganten te weinig rekening met consumenten houden en gezonde concurrentie in de weg zitten, wil de commissaris dat Brussel kan ingrijpen.

De voorstellen van de Europese Commissie moeten volgens Breton later dit jaar klaar zijn. Dan moeten ze nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad.

Het is niet de eerste keer dat kritisch wordt gekeken naar de machtspositie van grote techbedrijven als Google en Facebook en hoe deze bedrijven omgaan met data van gebruikers. Zowel Google als Facebook kreeg in Europa al boetes opgelegd, omdat de concerns zich niet aan de regels hielden.

Ook in de Verenigde Staten wordt het mogelijke machtsmisbruik door techgiganten onderzocht. De voorzitter van de Amerikaanse FTC-voorzitter Joe Simons noemde het opsplitsen van grote techbedrijven in december vorig jaar een optie.