Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Eerste Kamerlid Henk Otten

'Ruim 700 Nederlanders staan op gelekte Chinese lijst van sleutelfiguren'

In de gelekte database van het Chinese bedrijf Zhenhua bevinden zich ruim zevenhonderd Nederlanders, melden de NOS en NRC dinsdagavond. Het gaat om onder anderen (oud-)politici en hun familie, schrijven de omroep en de krant, die de dataset hebben ingezien.
Door NU.nl

Het bestaan en een deel van de inhoud van de lijst werd maandag gelekt naar internationale media. Daaruit bleek dat er in totaal 2,4 miljoen mensen in de database staan. De informatie zou verzameld zijn uit openbare bronnen, zoals sociale media.

De NOS en NRC melden dat onder anderen Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66), Henk Nijboer (PvdA) en Henk Otten (Fractie-Otten) op de lijst staan. Prins Constantijn wordt ook door beide media genoemd.

Ook kinderen van minister Sigrid Kaag (D66) en oud-minister Gerrit Zalm staan volgens beide media op de lijst. De NOS noemt daarnaast kinderen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), oud-ministers Jan Pronk en Melanie Schultz en van tv-presentator Harry Mens. NRC noemt kinderen van oud-minister Ed Nijpels en oud-SP-leider Emile Roemer.

Daarnaast noemen beide media een zus van Lodewijk Asscher (PvdA), de vrouw en dochter van André Rouvoet (nu voorzitter van GGD-koepelorganisatie GGD GHOR) en de broer van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch.

Burgemeesters Halsema en Aboutaleb ook op lijst

De NOS schrijft dat de lijst daarnaast "een breed scala aan (voormalige) Nederlandse Europarlementariërs, gedeputeerden en burgemeesters" en "meerdere prominente religieuze personen en verschillende topfiguren uit het Nederlandse defensieapparaat" bevat.

NRC maakt het concreet door de namen van onder anderen burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Willem Woelders, de plaatsvervangend politiechef Landelijke Eenheid, te noemen.

Het is onduidelijk hoe Zhenhua selecteert welke personen precies op de lijst komen. Sinds maandag doen vooral geruchten de ronde dat de database interessant is voor Chinese inlichtingendiensten.


Lees meer over:

Andre Rouvoetgerrit zalmFemke Halsemaemile roemerLodewijk Asscherharry mensPieter OmtzigtMelanie SchultzPrins ConstantijnAhmed AboutalebSigrid KaagTechHenk Otten

Aanbevolen artikelen