NVIDIA heeft de chipfabrikant Arm overgenomen. Dat maken NVIDIA en Arm op hun websites bekend. NVIDIA betaalt 40 miljard dollar (33,8 miljard euro) aan het Japanse Arm-moederbedrijf Softbank voor de overname.

Arm is een bekende chipmaker, die licenties van chipontwerpen aan bedrijven verkoopt. Die bedrijven kunnen daar vervolgens hun eigen chips op baseren. Onder meer Apple, Samsung, Microsoft en Qualcomm maken van de ontwerpen gebruik.

NVIDIA meldt dat er na de overname niets aan die werkwijze verandert, behalve dat klanten onder meer zullen "profiteren van verschillende innovaties van NVIDIA".

Beide bedrijven gaan samenwerken aan het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (AI). Door het combineren van technologieën van NVIDIA en Arm kan AI worden verbeterd "in de cloud, op smartphones, pc's, zelfrijdende auto's en in robotica", zegt NVIDIA-oprichter Jensen Huang.

Het kan nog achttien maanden duren voordat de overname helemaal rond is. NVIDIA en Arm zijn nu akkoord, maar er moet nog wettelijke goedkeuring gegeven worden door autoriteiten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en China.