Facebook heeft onjuiste informatie over de bosbranden in de Amerikaanse staat Oregon verwijderd. Op het platform circuleerden berichten dat de hevige bosbranden aangestoken zouden zijn door Antifa, een internationale beweging die fascisme bestrijdt.

Andy Stone, een woordvoerder van Facebook, laat op Twitter weten: "We verwijderen valse claims dat de branden zijn gesticht door bepaalde groeperingen."

De berichten werden duizenden keren gedeeld, waardoor lokale politie- en brandweerdiensten door burgers werden overspoeld met vragen. Volgens Stone gaat de tijd die de diensten kwijt zijn aan het beantwoorden daarvan ten koste van het bestrijden van de branden en het beschermen van de mensen.

Ook verrichtte de Amerikaanse federale politiedienst FBI een eigen onderzoek. Daaruit bleek dat de beschuldigingen van brandstichting aan het adres van Antifa misleidend zijn.

Facebook was tot nu toe terughoudend met het daadwerkelijk verwijderen van valse informatie van het platform. Eerder werden dit soort berichten vanwege de vrijheid van meningsuiting alleen voorzien van een waarschuwingslabel.