Een nieuwe slimme thermostaat van Google-dochterbedrijf Nest heeft een speciale radarsensor waarmee handgebaren op afstand worden afgelezen. Dat blijkt uit door het bedrijf gepubliceerde documenten.

Nest heeft een nieuwe aanvraag gedaan bij de Amerikaanse telecommunicatiewaakhond. Dat zijn bedrijven verplicht als ze apparatuur met draadloze signalen op de markt willen brengen.

Het smarthomebedrijf beschrijft in het document een nieuwe thermostaat die grotendeels gelijk zou zijn aan huidige modellen. Nieuw is echter de toevoeging van een radaronderdeel dat op een 60GHz-band werkt.

Googles eerder uitgebrachte Pixel 4a-telefoon heeft een vergelijkbare radar die ook wel Google Soli wordt genoemd. Deze registreert handgebaren die boven het toestel worden gemaakt, zodat deze zonder aanrakingen bediend wordt.

Aankondiging volgt mogelijk op korte termijn

Het zou betekenen dat de volgende Nest-thermostaat ook handbewegingen kan herkennen. Dit maakt het in theorie mogelijk om bijvoorbeeld op een afstand de temperatuur te verhogen.

Het is nog niet bekend wanneer Google het nieuwe product officieel gaat aankondigen. De registratie bij de waakhond doet vermoeden dat dit op relatief korte termijn zal gebeuren.