In de afgelopen week zijn er veel minder illegale downloads voor films, series, games, muziek en e-books verschenen, nadat de piraterijgroep SPARKS is opgerold. Dat blijkt uit een analyse van Torrent Freak.

Bij internationale politieacties werden eind augustus meerdere leden van SPARKS gearresteerd. De groep verspreidde al jarenlang verscheidene media illegaal op het internet, waaronder populaire films en televisieseries.

Nog nooit werden er zo weinig media illegaal verspreid als sinds de arrestaties, aldus Torrent Freak. De website specialiseert zich in verslaggeving over illegale downloads.

Vlak voor de arrestaties waren in een week tijd 1.944 nieuwe bestanden te vinden. Een dag na de arrestaties waren het er nog maar 168.

Games en e-books

De impact zou vooral bij games en e-books te merken zijn, waarvan in de dagen na de politieactie niks online verscheen.

Veel andere downloadgroepen waren afhankelijk van de bestanden verspreid door SPARKS, waardoor ook zij niks aan gebruikers beschikbaar stelden.

Normaal kleinere impact

Normaliter neemt het aantal illegale downloads weinig af na een politieactie tegen een groep, omdat kleinere internetpiraten in het achtergelaten gat springen.

Het komt weinig voor dat een groep zo groot als SPARKS wordt opgerold.