Het ministerie van Justitie en Veiligheid doet onderzoek naar de privacyrisico's van het gebruik van Google door de Rijksoverheid, bevestigt een woordvoerder maandag na berichtgeving door AG Connect. Het ministerie verwacht dat het externe bedrijf Privacy Company "ergens dit najaar" het onderzoek zal afronden.

Het gaat om een regulier onderzoek, de Data Protection Impact Assessment (DPIA), dat volgens de woordvoerder moet gebeuren omdat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) dat verplicht. Hetzelfde bureau voerde afgelopen jaar een DPIA-onderzoek uit naar het gebruik van Microsoft-producten.

Uit dat onderzoek bleek dat Microsoft niet transparant genoeg was over de manier waarop het data van zakelijke klanten gebruikte. Daarop bedong de overheid een nieuw contract en beloofde Microsoft beterschap, niet alleen bij de overheid maar wereldwijd.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt hierin sinds het voorjaar samen met de onderwijssector. Volgens een woordvoerder komt dat simpelweg omdat beide instanties op hetzelfde moment een dergelijk onderzoek wilden gaan doen. "Toen is er besloten om dat in gezamenlijkheid te doen."