Wat is de beste laptop van 13 tot 16 inch? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

De zomervakantie is weer voorbij. Is jouw laptop klaar voor de nieuwe schoolperiode? Zoek je een nieuwe, dan is in de meeste gevallen een model van 13 tot 16 inch een prima keuze. Deze modellen zijn het meest gangbaar en passen in de meeste rugzakken.

De Consumentenbond test laptops op onder meer snelheid, schermkwaliteit, hardware en gebruiksgemak. Er zijn in totaal 168 laptops getest die goed verkrijgbaar zijn.

Binnen de categorie 13 tot 16 inch doet Acer het op dit moment erg goed. Eén model van Acer is de Beste uit de Test en een ander model is de Beste Koop. Beide komen uit de Swift 3-serie.

Beste uit de Test: Acer Swift 3 SF314-58-59KV

De Acer is een redelijk compacte laptop van 14 inch met een SSD-schijf van 256 GB en een Intel Core i5-processor.

Het is de beste laptop van 14 inch uit de test. De snelheid van deze laptop is uitstekend, ook bij intensief gebruik. Ook lichte video- en fotobewerking gaat probleemloos. De accu gaat vrij lang mee, ruim tien uur bij licht gebruik.

Het scherm van 14 inch is een mooie maat. Groot genoeg om prettig op te werken, maar ook compact en licht genoeg om mee te nemen. Je kunt de toetsen redelijk diep indrukken waardoor hij wat prettiger typt dan veel andere laptops.

De kwaliteit van het scherm is voldoende. Een nadeel is de afwijkende kleurweergave en de lage maximale helderheid. Ook kan de schijfruimte voor sommige gebruikers aan de kleine kant zijn. Van de 256 GB hou je zo'n 200 GB over die je vrij kunt gebruiken. Niet veel ruimte voor grote bestanden dus.

NB.: Er kwamen meer laptops als Beste uit de Test. We lichten hier de laptop uit die het laagst geprijsd is.

Beste Koop: Acer Swift 3 SF314-41-R55W

Dit model komt ook uit de Swift 3-serie, maar heeft wat oudere onderdelen. Hij is daardoor wat goedkoper, maar ook iets minder snel.

Toch heeft hij weinig minpunten. Voor gemiddeld gebruik is hij snel genoeg. Hij is ook prettig in gebruik. De touchpad reageert erg goed en het toetsenbord typt prettig.

Ook bij deze laptop heeft het scherm een afwijkende kleurweergave en een lage maximale helderheid. De accuduur is niet slecht, zo'n acht uur bij licht gebruik. Dat valt wel iets tegen voor een moderne laptop.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.