Ruim 1,47 miljoen mensen met een smartphone kunnen de CoronaMelder-app niet gebruiken, blijkt uit cijfers die het ministerie van Volksgezondheid heeft gedeeld met NU.nl. Dat komt omdat op die apparaten niet de benodigde versie van het mobiele besturingssysteem Android of iOS draait.

De CoronaMelder-app werkt alleen op smartphones met Android 6.0 of hoger en iOS 13.5 of hoger. De app maakt namelijk gebruik van een framework van Google en Apple dat alleen met die versies van de software werkt.

Op smartphones waarop de app staat geïnstalleerd, worden onderling signalen uitgewisseld om nabijheid te registreren. Zo kunnen mensen die mogelijk risico hebben gelopen op een besmetting met het coronavirus gewaarschuwd worden.

Op 5 procent van de Android-smartphones en op 15 procent van de iPhones draait een oudere versie van het besturingssysteem, waarop de app niet gebruikt kan worden. Dat komt neer op 425.000 Android-gebruikers en 773.000 iPhone-bezitters van twaalf jaar of ouder. Daarnaast zijn er ruim 278.000 smartphones met een ander besturingssysteem dan Android of iOS.

"Verreweg de meeste mensen kunnen gebruikmaken van de app", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. "Maar de app is een aanvullend hulpmiddel. Het reguliere bron- en contactonderzoek valt niet weg en blijft beschikbaar voor mensen zonder de app."

Het maximale bereik van de CoronaMelder-app is 12,7 miljoen smartphones. Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat de app inmiddels bijna 800.000 keer is gedownload.

Zo ziet de Nederlandse corona-app eruit
82
Zo ziet de Nederlandse corona-app eruit