Facebook vindt dat het midden- en kleinbedrijf zich 'geen zorgen moet maken om toeslagen' terwijl ze worstelt met COVID-19. Apple blijft echter 30 procent toeslag eisen, ondanks pogingen van Facebook om alle toeslagen voor één van hun diensten tijdelijk af te schaffen. Dat schrijft het bedrijf in een persverklaring.

De verklaring is onderdeel van de presentatie van een nieuwe functie in Facebook, die het mogelijk maakt voor bedrijven om betaling te vragen voor deelname aan digitale evenementen. Voor het verwerken van die betalingen vraagt Facebook voorlopig zelf geen toeslag meer, om bedrijven die lijden onder de coronacrisis te helpen.

Facebook heeft Apple gevraagd om daarnaast ook de 30 procent toeslag die het normaliter vraagt over App Store-betalingen kwijt te schelden voor bedrijven die deze functie op iOS gebruiken. Dat zou Apple geweigerd hebben.

Facebook voegt zich daarmee achter Spotify en Epic Games, twee techgiganten die zich de afgelopen maanden uitspraken tegen de toeslag. Spotify heeft de zaak aangekaart bij de Europese Unie, Epic Games bij een Amerikaanse rechtbank.