De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuw decreet getekend, waarmee hij eist dat TikTok binnen negentig dagen zijn Amerikaanse werkzaamheden verkoopt, meldt CNBC. Daarmee is een mogelijk verbod op de app uitgesteld.

Een week eerder zei Trump de handel met de TikTok-maker over 45 dagen te verbieden. De president was bereid daarvan af te zien als de Amerikaanse tak aan een lokaal bedrijf werd verkocht.

Met het nieuwe decreet wil Trump de verkoop van de Amerikaanse activiteiten verplichten. Voor de ontwikkelaar heeft dit hetzelfde gevolg als het vorige besluit. Als TikTok niet een deel van het bedrijf verkoopt, mag de ontwikkelaar de app niet langer in de Verenigde Staten aanbieden.

Omdat de deadline ditmaal verder in de toekomst ligt, heeft het sociale netwerk iets langer de tijd om zijn zaken op orde te krijgen. Eerder zei het bedrijf de uitspraak van Trump te veroordelen en juridische stappen te overwegen.

Tegelijkertijd is Microsoft met TikTok in gesprek over de mogelijke overname van de Amerikaanse activiteiten. Ook Twitter is volgens ingewijden geïnteresseerd, al zouden de gesprekken met dat bedrijf zich nog in een vroeg stadium bevinden.

'Gevaar voor nationale veiligheid'

Volgens Trump is TikTok een gevaar voor de nationale veiligheid. "Er is bewijs dat ontwikkelaar ByteDance de veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar kan brengen", staat in het document van de president.

Critici vrezen dat TikTok misbruikt kan worden voor spionage namens de Chinese overheid. Volgens The New York Times heeft de CIA echter geen concreet bewijs gevonden.

Uit onderzoek van The Wall Street Journal bleek onlangs wel dat TikTok de persoonlijke adressen van smartphones verzamelde. Dat kwam volgens de ontwikkelaar door een softwarefout die inmiddels gecorrigeerd is.