Zaterdag 20 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Smartphone, coronavirus, mondkapje, COVID-19

CoronaMelder-app nu te downloaden, maar tot zeker 1 september onbruikbaar

De app CoronaMelder van de overheid is vanaf maandag te downloaden, maar tot zeker 1 september in de meeste delen van Nederland onbruikbaar. Alleen in Drenthe, Overijssel en een deel van Gelderland kunnen gebruikers bij de lokale GGD aankloppen als de app ze waarschuwt dat zij mogelijk met het coronavirus besmet zijn geraakt.
Door NU.nl

In de komende twee weken wordt de app in deze drie provincies getest. Dit betekent dat een GGD-medewerker samen met een besmette persoon die CoronaMelder gebruikt waarschuwingen kan versturen naar andere appgebruikers die in de buurt van deze persoon zijn geweest.

Mensen in Drenthe, Overijssel, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid die zo'n waarschuwing ontvangen, kunnen zich vervolgens bij de GGD laten testen. Dat kan ook als zij geen klachten hebben. In andere delen van Nederland, met uitzondering van Schiphol, kun je je formeel alleen laten testen als je (milde) klachten ervaart.

De app is in heel Nederland beschikbaar via de App Store (iPhones met iOS 13.5 of hoger) en de Play Store (Android-smartphones met Android 6.0 of hoger).

Dit betekent dat smartphones met CoronaMelder na installatie ook signalen met andere telefoons kunnen uitwisselen, mits de app geïnstalleerd is. Zo ontstaat een logboek van smartphones die bij elkaar in de buurt zijn geweest. Gebruikers kunnen aan de hand van de uitgewisselde codes niet achterhalen om wie het precies gaat.

Als iemand uit Drenthe, Overijssel of Gelderland besmet blijkt en een waarschuwing naar andere gebruikers wil versturen, kan iedereen met de app die melding ontvangen, ongeacht waar ze zich in Nederland bevinden.

Als zij niet in een van die twee provincies wonen, werken of op vakantie zijn, kunnen ze echter niets met zo'n waarschuwing. De twintig GGD's in andere delen van het land bieden namelijk geen tests voor deze appgebruikers aan.

Beeld uit video: Zo ziet de Nederlandse corona-app eruit1:22
Afspelen knop

Zo ziet de Nederlandse corona-app eruit

Zo ziet de Nederlandse corona-app eruit

Zo activeer je de CoronaMelder-app:

  • Download de app uit de App Store (iOS) of Play Store (Android).
  • De app werkt via bluetooth. Je kunt dit activeren door op het icoon (een combinatie van ᚼ en ᛒ) in het bedieningspaneel te drukken.
  • Open dit paneel door van boven naar beneden te swipen of van beneden naar boven op iPhones zonder Face ID.
  • De app vraagt ook of je in de instellingen van je smartphone de uitwisseling van signalen wil activeren.
  • Op Android: Instellingen > Google-instellingen > Blootstellingsmeldingen voor COVID-19.
  • Op iOS: Instellingen > Privacy > Gezondheid óf Bluetooth > Blootstelling aan COVID-19.
  • Smartphones kunnen in heel Nederland signalen uitwisselen als smartphones bij elkaar in de buurt zijn. Codes in het logboek worden na twee weken verwijderd..

Lees meer over:
TechCoronavirus

Aanbevolen artikelen