Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Fortnite seizoen 3, NUjunior

Apple en Google halen Fortnite uit appwinkels vanwege omzeiling toeslag

Apple en Google hebben het populaire spel Fortnite donderdag verwijderd uit hun appwinkels. Aanleiding is het betaalsysteem van ontwikkelaar Epic Games, waarmee toeslagen van de App Store en Play Store omzeild worden. Epic Games heeft Apple én Google inmiddels aangeklaagd.
Door NU.nl/Reuters

Donderdag meldde Epic Games een eigen betaalsysteem voor mobiele spelers te hebben ontwikkeld. Daarmee betalen spelers direct aan de ontwikkelaar in plaats van via de appwinkels. Daarmee omzeilt Epic Games de toeslag die Google en Apple rekenen bij aankopen in apps.

Met het nieuwe betaalsysteem kunnen gebruikers kiezen welk betaalsysteem ze willen gebruiken om digitale goederen te kopen. Bij het systeem van Epic Games zou een "permanente korting" van 20 procent gelden en hoeft de ontwikkelaar geen commissie aan Apple en Google af te staan. De techbedrijven eisen normaliter 30 procent van de inkomsten uit dergelijke aankopen op. Epic Games heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen Google en Apple.

Google laat in een reactie weten dat game-ontwikkelaars die de Play Store willen gebruiken, zich aan bepaalde regels moeten houden. "Fortnite blijft beschikbaar op Android, maar we kunnen het spel niet langer op de Play Store aanbieden omdat het onze regels overtreedt. Maar we staan open om het gesprek met Epic Games voort te zetten en Fortnite terug te laten in de winkel."

Google heeft volgens Epic Games ook telefoonmaker OnePlus gedwongen af te zien van een deal met de ontwikkelaar. Fortnite zou eigenlijk van tevoren op OnePlus-telefoons geïnstalleerd worden. Ook LG zou zijn tegengehouden.

Fortnite-maker persifleert oude reclame van Apple

Epic Games pakte donderdag flink uit met de strijd tegen de techbedrijven. De uitgever zette donderdagavond een video op YouTube waarin de hashtag #FreeFortnite wordt gepromoot.

In de video vergelijkt Epic Games de handelwijze van Apple met het dystopische boek 1984 van George Orwell over een totalitaire samenleving zonder vrij denken. De video van Epic Games lijkt een parodie op een reclame voor Apples Macintosh uit 1984.


Lees meer over:

FortniteTech

Aanbevolen artikelen