Facebook, het moederbedrijf van Instagram, is in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd omdat de app zonder medeweten of toestemming van mensen die op Instagram-foto's staan hun gezichten zou verzamelen.

In de aanklacht wordt beweerd dat Instagram gezichtsherkenning gebruikt om mensen te herkennen op foto's op het platform. Daarvoor gebruikt Instagram een tool die "gezichtssjablonen" van gebruikers opslaat in een database.

Volgens de aanklager wordt die tool automatisch ingezet bij alle mensen die op foto's staan die op Instagram geplaatst worden, ongeacht of ze akkoord zijn gegaan met de voorwaarden van Instagram of überhaupt Instagram gebruiken.

"Zodra Facebook de biometrische gegevens van Instagram-gebruikers vastlegt, gebruikt het deze om gezichtsherkenning voor al zijn producten, inclusief de Facebook-applicatie, te versterken en deelt het deze informatie met verschillende entiteiten", vervolgt de aanklacht.

Facebook zegt in een reactie tegenover Business Insider dat de aanklacht nergens op gebaseerd is. "Instagram gebruikt geen gezichtsherkenningstechnologie", aldus een woordvoerder.

Tot 5.000 dollar boete per overtreding

Volgens de aanklager schendt het bedrijf echter de privacywet in de staat Illinois. Deze wet verbiedt bedrijven om biometrische gegevens van mensen - zoals een afbeelding van een gezicht - te verzamelen zonder hun medeweten of toestemming.

Volgens de wet kan Facebook gedwongen worden om per overtreding 1.000 tot 5.000 dollar (ongeveer 845 tot 4.225 euro) te betalen. Het gaat om een zogenoemde classactionrechtszaak, waarbij meer mensen zich bij de aanklager kunnen aansluiten. Het is onduidelijk hoeveel personen dat tot nu toe hebben gedaan.

De aanklacht komt een maand nadat Facebook voor 650 miljoen dollar schikte in een ​​rechtszaak waarin werd beweerd dat een vergelijkbare tool om Facebook-gebruikers te herkennen, zonder hun toestemming.

Aanvulling: Dit artikel is donderdag aangevuld met een reactie van Facebook. Informatie over hoe hoog de schade voor Facebook kan oplopen is verwijderd, omdat niet duidelijk is hoeveel mensen zich bij de aanklacht hebben aangesloten.