Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van drie jaar en een celstraf van 28 maanden geëist tegen twee 28-jarige mannen uit Deventer. Zij worden verdacht van WhatsApp-fraude, waarbij ze zich voordeden als vriend van het slachtoffer.

De mannen worden ervan verdacht tussen september 2019 en februari 2020 zo'n 82.000 euro te hebben buitgemaakt via zogeheten vriend-in-noodfraude. Zeker 24 mensen werden slachtoffer en maakten geld over.

Bij deze vorm van fraude doen daders zich voor als een bekende van het slachtoffer. Vervolgens zeggen ze in nood te zijn en snel geld nodig te hebben. Nadat het geld is overgemaakt, wordt het snel door de daders opgenomen.

Slachtoffers van de mannen uit Deventer betaalden bedragen die varieerden tussen de 500 en ruim 12.000 euro. De officier van justitie vroeg om celstraffen voor onder meer witwassen, oplichting en hacken en wil dat de verdachten de slachtoffers terugbetalen.

Bij een van de twee mannen werd een verboden wapen gevonden. De ander wordt verder verdacht van mishandeling en woninginbraken.