Bij de Chinese telecomfabrikant Huawei dreigt een tekort aan chips door de sancties van de Verenigde Staten, meldt AP. Doordat Amerikaanse bedrijven niet langer zaken mogen doen met Huawei, mist de Chinese fabrikant essentiële onderdelen voor zijn smartphones en moet op 15 september van dit jaar de productie worden stilgelegd.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de sancties eerder dit jaar ingesteld, omdat hij meent dat Huawei een gevaar is voor de nationale veiligheid. Volgens Trump spioneert Huawei voor de Chinese overheid.

Door de ban op handel met Huawei krijgt de fabrikant geen processoren voor zijn Kirin-chips meer binnen. Huawei-topman Richard Yu zei vrijdag tegenover AP dat dit een groot verlies is voor het bedrijf en dat dit jaar waarschijnlijk de laatste generatie Kirin-chips verschijnt.

Huawei ontkent dat het spioneert voor de Chinese overheid. Volgens Huawei gebruikt de VS de beschuldigingen om de telecomfabrikant economisch onder druk te zetten. Er is tot op heden geen bewijs dat Huawei spioneert voor de Chinese overheid.

Huawei geen onderdeel van 5G-netwerk

De sancties hebben niet alleen effect op de smartphone-tak van Huawei. Het bedrijf maakt namelijk ook apparatuur voor telecomnetwerken. Huawei mag door de sancties in de VS geen apparatuur meer leveren aan het nieuwe 5G-netwerk en ook het Verenigd Koninkrijk weert de Chinese telecomfabrikant.