Instagram maakt de functie Reels vanaf woensdag beschikbaar in Nederland, bevestigt een woordvoerder van Facebook na de aankondiging van het bedrijf. Net zoals op het concurrerende sociale medium TikTok kunnen Instagram-gebruikers met Reels korte video's opnemen met muziek of audio uit de Reels van andere gebruikers.

Populaire Reels van andere gebruikers worden na de update van de Instagram-app getoond in het Verkennen-tabblad. Reels-video's van Instagram-gebruikers kunnen daar terechtkomen als zij hun account openbaar hebben.

Ook gebruikers met een privéaccount kunnen Reels maken. De video's worden dan alleen getoond in het reguliere overzicht van foto's, IGTV-video's en advertenties. De Reels zijn in dat geval alleen zichtbaar voor volgers. Ook kan de audio niet hergebruikt worden door andere Reels-makers.

Gebruikers kunnen een Reel maken via de cameraknop in de Instagram-app. Instagram biedt videomakers onder meer effecten en hulpmiddelen, zoals een aftelklok, om video's op te leuken. Ook kunnen eerder gemaakte video's uit de camerarol van de smartphone als Reel worden geüpload.

Hoewel Reels vanaf woensdag beschikbaar is, kan het zijn dat de functie nog niet zichtbaar is in de camera-optie van de Instagram-app. De Facebook-woordvoerder laat woensdagavond weten dat gebruikers mogelijk tot uiterlijk donderdag moeten wachten voordat zij Reels kunnen gebruiken.