Het prototype van SpaceX' Starship-raket heeft voor het eerst een sprong tot een hoogte van 150 meter gedaan. Na de lancering landde het weer op het platform in de Amerikaanse staat Texas.

De testraket werd in de nacht van dinsdag op woensdag om 1.57 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf een platform in Boca Chica. Ze deed een sprong en kwam na veertig seconden weer op de grond terecht.

De testraket lijkt op een graansilo en had één Raptor-raketmotor aan boord. Dat is de nieuwe krachtige raketmotor van SpaceX. Op de uiteindelijke Starship moeten zes van dit soort raketmotoren komen.

De Starship wordt ontworpen om op de gigantische Super Heavy-raket van SpaceX te vliegen. Ook die wordt aangedreven door Raptor-raketten, dertig in totaal. Hiermee moeten mensen uiteindelijk naar de maan en naar Mars gebracht worden.

De raket maakte geen complete vlucht, maar deed 'slechts' een sprong. Hiermee wordt het gecontroleerd lanceren en landen getest.

Bekijk de eerste testvlucht van Starship-prototype
1
Bekijk de eerste testvlucht van Starship-prototype

Fouten in eerdere prototypes

Bij veel eerdere pogingen om Starship-prototypes te testen ging het mis. In het afgelopen jaar gingen vier prototypes verloren, door onder meer een ontploffing. Woensdagochtend was de eerste keer dat een groter prototype opsteeg en landde.

In augustus lukte het SpaceX om een klein prototype te lanceren: de Starhopper. Ook dat voertuig kwam 150 meter hoog en landde daarna weer op het platform.