De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) onderzoekt Twitter vanwege mogelijk misbruik van telefoonnummers en e-mailadressen van gebruikers om advertenties te tonen. Dat meldt Twitter, dat een boete van maximaal 250 miljoen dollar (212 miljoen euro) zegt te verwachten.

De mogelijke boete zou opgelegd worden als blijkt dat Twitter een overeenkomst met de FTC uit 2011 heeft geschonden. Twitter beloofde destijds niet langer consumenten te misleiden over de verwerking van persoonlijke informatie.

De FTC startte afgelopen oktober met een onderzoek. Toen werd een database met gebruikersgegevens gevonden die was bedoeld voor de beveiliging van accounts, maar werd gebruikt door reclamepartners. Dat gebeurde tussen 2013 en 2019. Het ging bijvoorbeeld om telefoonnummers die gebruikers voor tweestapsverificatie hadden ingevuld.

De fout werd in september hersteld. Het is niet duidelijk van hoeveel mensen de gegevens voor reclamedoeleinden werden gebruikt.

Twitter zei dat het om een fout ging, maar de FTC denkt dat het bedrijf zijn gebruikers heeft misleid. Op 28 juli diende de toezichthouder een schriftelijke klacht in, waarin stond dat de afspraak uit 2011 was geschonden. De boete kan neerkomen op een bedrag tussen de 150 miljoen en 250 miljoen dollar.