Apple heeft zaterdag 29.800 apps uit de Chinese App Store gehaald, blijkt zaterdag uit gegevens van onderzoeksbureau Qimai. Meer dan 26.000 van de gewiste applicaties zijn games.

Daarmee neemt het bedrijf maatregelen tegen gameontwikkelaars die geen vergunning van de Chinese overheid hebben gekregen.

Gamestudio's moeten zo'n vergunning bemachtigen voordat ze hun titels in het land mogen uitgeven. Dat proces kan maandenlang duren. Gewelddadige titels worden vaak afgekeurd.

Apple hanteerde jarenlang een gedoogbeleid waarbij spellen in de App Store toegestaan waren, mits er een aanvraag voor een vergunning was gedaan. Daar stapte het bedrijf in juni van af. Makers kregen te horen dat hun licentieloze spellen op korte termijn gewist zouden worden.

Apple haalde begin juli ongeveer drieduizend spellen uit de Chinese App Store. Vermoedelijk verdwenen op zaterdag apps en games van makers die de deadline van 1 augustus niet hebben gehaald.

Het is niet duidelijk waarom Apple zijn beleid heeft aangescherpt. De techgigant heeft tot dusver niet gereageerd op vragen over deze beslissing.