Microsoft stopt met het aanbieden van apps voor stemassistent Cortana op smartphones, meldt de techreus vrijdag op zijn eigen website.

Het bedrijf wil gerichter te werk gaan met zijn stemassistent. Zo wordt Cortana ingebakken in de mobiele apps van Teams en Outlook. Daarom zal het concern op 7 september de Cortana-ondersteuning voor externe apps en software staken. Begin 2021 volgen de mobiele Cortana-apps voor Android en iOS.

Microsoft introduceerde zijn stemdienst Cortana in april 2014. Daarmee concurreert het bedrijf met onder andere Apple, Amazon en Google, die met Siri, Alexa en de Google Assistent ook spraakgestuurde virtuele assistenten bieden. De naam van de assistent is gebaseerd op de kunstmatige intelligentie in de gamereeks Halo.

Het techbedrijf heeft zijn stemdienst tot op heden niet in Nederland beschikbaar gesteld. Wel is de assistent toe te spreken in het Engels, Portugees, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Chinees en Japans. Via een omweg kan de dienst alsnog in Nederland worden geactiveerd.

Cortana zal vanaf januari 2021 ook niet langer werken op de Harman Kardon Invoke-luidspreker. "We weten dat de meeste klanten die vooral gebruiken naar muziek in hoge kwaliteit te luisteren", verklaart het bedrijf.

De speaker heeft vanaf begin 2021 ondersteuning voor bluetooth. Daarnaast krijgen getroffen klanten in de VS een cadeaukaart van 50 dollar (ruim 42 euro) voor de Microsoft Store.