Facebook heeft zaterdag gehoor gegeven aan het bevel van het Braziliaanse hooggerechtshof om profielen van twaalf aanhangers van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro te blokkeren. De accounts zouden een netwerk van nepnieuws onderhouden.

Het Braziliaanse hooggerechtshof legde Facebook vrijdag een boete van zo'n 312.000 euro op, omdat het bedrijf niet had voldaan aan het bevel. Het hof oordeelde eerder dat een aantal accounts van supporters van Bolsonaro geblokkeerd moest worden.

De accounts waren van onder anderen zakenmensen en activisten. Via de accounts verspreidden ze nepnieuws. Er loopt een onderzoek naar de eigenaren van de profielen.

Afgelopen donderdag constateerde rechter Alexandre de Moraes dat Facebook en Twitter het bevel om de accounts te blokkeren niet hadden opgevolgd. De accounts waren namelijk alleen binnen Brazilië geblokkeerd. Met buitenlandse IP-adressen waren de accounts nog toegankelijk.

Een woordvoerder van Facebook noemt het bevel "extreem". Ook wordt de vrijheid van meningsuiting volgens het bedrijf op deze manier bedreigd. Toch blokkeerde Facebook de accounts, omdat het sociale medium naar eigen zeggen geen alternatief ziet.

Facebook gaat nog wel in hoger beroep. Bolsonaro kondigde eerder deze week aan dat zijn regering juridische stappen tegen de beslissing onderneemt.