Meerdere Amerikaanse staten gaan onder leiding van de staat Arizona onderzoeken of techgigant Apple expres oude iPhones trager maakt en waardoor de toestellen opeens uitvallen. Daarmee zou Apple een misleidend verkoopbeleid hanteren, blijkt woensdag uit een document dat persbureau Reuters in handen heeft.

Het is niet de eerste keer dat Apple voor een dergelijk vergrijp onder de loep wordt genomen. In februari kreeg het bedrijf door Franse toezichthouders een boete van 25 miljoen euro opgelegd, omdat het concern oudere telefoons expres trager zou maken.

Enkele maanden later trof het bedrijf in een andere zaak een schikking van bijna 500 miljoen dollar (ruim 426 miljoen euro) om gedupeerde klanten tegemoet te komen.

In 2017 had Apple al toegegeven dat updates naar iOS 10.2.1 en 11.2 oudere varianten trager maakten. De telefoons werden trager gemaakt om de accu's minder te belasten. Het bedrijf bood daarvoor zijn excuses aan en maakte daarnaast nieuwe batterijen voor oudere telefoons goedkoper.

Amerikaanse staten stellen Apple al jaren vragen over dezelfde kwestie. Sinds 2018 wordt het bedrijf onder meer gevraagd hoe het kan dat oudere telefoons "plotseling uitvallen en trager worden".

Vorige week maakten toezichthouders uit de Amerikaanse staat Texas al duidelijk dat Apple mogelijk vervolgd wordt, maar werden nog geen aanklachten genoemd. De openbaar aanklagers van Texas en Arizona hebben nog niet gereageerd op vragen van het persbureau.