Facebook en Twitter hebben de profielen van enkele aanhangers van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro geblokkeerd. De actie volgt na een oordeel van het Braziliaanse hooggerechtshof, het Supremo Tribunal Federal (STF), in een zaak over de verspreiding van desinformatie door Bolsonaro's volgers.

Door de beslissing van rechter Alexandre de Moraes, die in 2016 en 2017 nog diende als de Braziliaanse minister van Justitie, moeten twaalf Facebook- en zestien Twitter-accounts geblokkeerd worden.

De actie moet volgens Moraes voorkomen dat de accounts "gebruikt worden om mogelijk criminele handelingen te plegen". Facebook en Twitter hebben laten weten gehoor te geven aan het gerechtelijke bevel.

Een van de geschorste accounts is dat van Roberto Jefferson Monteiro Francisco, de voorzitter van de conservatieve politieke partij PTB. De partij zegt in een verklaring verrast te zijn door Moraes' besluit, die "het recht op vrijheid van meningsuiting op sociale media belemmert".

President Bolsonaro noemde het "nepnieuwsonderzoek", zoals de zaak in Brazilië ook genoemd wordt, eerder een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting.