KPN en T-Mobile stellen hun 5G-netwerk op dinsdag 28 juli op beperkte schaal beschikbaar, maken de twee providers vrijdag bekend.

KPN activeert 5G dinsdag in het "grootste deel" van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en "stukken daartussen". Ook in Eindhoven wordt 5G beschikbaar gesteld. Bij T-Mobile is het netwerk ook niet direct in heel Nederland te gebruiken. Wanneer VodafoneZiggo de 5G-frequenties gaat gebruiken, is onduidelijk.

KPN komt binnenkort met een kaart waarop is te zien waar 5G precies beschikbaar wordt gesteld. NU.nl heeft T-Mobile om meer details gevraagd.

Het 5G-netwerk moet mobiel dataverkeer sneller maken en ervoor zorgen dat er meer apparaten tegelijk op aangesloten kunnen worden.

T-Mobile heeft beloofd in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk te activeren. KPN heeft iets langer nodig: de provider zegt dat 5G volgend jaar landelijk voor zijn klanten beschikbaar is.

De precieze planning van VodafoneZiggo is onduidelijk. De provider laat aan NU.nl weten dat er "geen specifieke timing" is voor het beschikbaar stellen van het 5G-spectrum. Op dit moment biedt de provider al wel 5G aan via 4G-frequenties. Dat levert een relatief kleine verhoging van de snelheid op.

Om van de voordelen van 5G gebruik te kunnen maken, heb je niet alleen een 5G-abonnement nodig, maar ook een telefoon met een chip die het 5G-netwerk ondersteunt. Verschillende Android-fabrikanten bieden zulke smartphones al aan. Een woordvoerder van KPN benadrukt dat de eigen klanten geen apart abonnement nodig hebben om van 5G gebruik te maken.

Eerste 5G-veiling afgerond

Eerder deze week werd de veiling voor de eerste 5G-frequenties in Nederland afgerond. KPN, T-Mobile en Vodafone betaalden gezamenlijk 1,23 miljard euro voor alle frequenties die onder de hamer gingen.

Voor 5G zijn vooral de frequenties in de zogenoemde 700MHz-band belangrijk. Die kunnen gebruikt worden om een landelijk dekkend netwerk met 5G-technologie op te zetten. KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben elk een even groot deel van de band in handen gekregen.

VodafoneZiggo laat in een reactie aan NU.nl weten dat de provider op termijn de 700MHz-band gaat gebruiken voor 5G, net zoals KPN en T-Mobile vanaf dinsdag gaan doen.

De belangrijkste frequentieband voor 5G is nog niet geveild. Dat is de 3,5GHz-band, die door de EU is aangewezen als de ideale balans tussen snelheid en dekking. In Nederland worden de frequenties nu nog gebruikt voor een afluisterstation van Defensie in Friesland. De 3,5GHz-band gaat in 2022 onder de hamer.

Aanvulling: Dit bericht is na publicatie aangevuld met informatie over de beschikbaarheid van 5G bij T-Mobile en VodafoneZiggo. Ook zijn details over de beschikbaarheid van 5G bij KPN toegevoegd.