Apple gaat een speciale iPhone uitdelen aan ethische hackers en beveiligingsonderzoekers, schrijft het bedrijf. Ook Nederlandse onderzoekers komen hiervoor in aanmerking. Ze kunnen deze telefoon gebruiken om kwetsbaarheden in het apparaat te ontdekken.

Het apparaat is bedoeld voor "gecontroleerd gebruik" bij het doen van veiligheidsonderzoek, schrijft Apple. De telefoons worden ter beschikking gesteld aan onderzoekers, maar blijven in het bezit van Apple. De telefoons worden elke twaalf maanden vervangen door een nieuwe.

Beveiligingsonderzoekers kunnen zich aanmelden bij Apple om zo'n apparaat te ontvangen. Daarvoor moeten ze wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten ze lid zijn van het Apple Developer Program en "een bewezen staat van dienst" hebben in het ontdekken van beveiligingsproblemen in Apple-producten.

Apple schrijft dat het niet verplicht is om bugs die op de telefoon gevonden worden bij het bedrijf te melden, maar moedigt dat wel aan. Bij het melden van een kwetsbaarheid in het apparaat kunnen onderzoekers een beloning ontvangen die kan oplopen tot 1 miljoen euro.