Het onderzoek naar de grote Twitter-hack van vorige week heeft uitgewezen dat de privéberichten van minstens 36 van de 130 gehackte accounts zijn ingezien, inclusief die van "één verkozen politicus uit Nederland", meldt Twitter donderdag. Met die politicus wordt waarschijnlijk Geert Wilders bedoeld.

Prominente en geverifieerde Twitter-accounts, waaronder die van Elon Musk, Bill Gates en Joe Biden werden in de nacht van 15 op 16 juli overgenomen door hackers. Op die accounts werd een bericht geplaatst waarin stond dat mensen die geld overmaakten naar een bitcoinrekening, dat bedrag verdubbeld zouden terugkrijgen. Hackers zouden daarmee meer dan 100.000 dollar (80.000 euro) hebben buitgemaakt.

Het Twitter-account van de voorman van de PVV werd overgenomen waarbij de profielafbeelding werd vervangen door een karikatuur van een zwarte man en complottheorieën werden geretweet.

Wilders laat in een reactie aan persbureau Reuters weten dat er ook toegang is geweest tot zijn privéberichten. "Wat natuurlijk op vele manieren onacceptabel is", meldt hij daarover. Mogelijk is daarbij informatie van mensen uit Iran, Saoedi-Arabië en Syrië ingezien. "Ik hoop dat zij geen gevaar lopen als hun identiteit als gevolg van deze hack bekend wordt."

De hackers probeerden in totaal 130 accounts over te nemen. Persoonlijke informatie, waaronder e-mailadressen en telefoonnummers, konden daarbij bekeken worden door de hackers. Bij 45 van de accounts lukte het de hackers daadwerkelijk om het wachtwoord van het account te resetten, op het account in te loggen en tweets te verzenden.

Personeel Twitter krijgt extra training om phishing te voorkomen

Volgens Twitter zijn er bij andere huidige of voormalige politici geen privéberichten ingezien. Twitter gaat verder met het onderzoek en wil ervoor zorgen dat het systeem extra beveiligd wordt. Ook krijgt het personeel extra training om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van phishing.

"De aanvallers hebben met succes een klein aantal werknemers gemanipuleerd en hun inloggegevens gebruikt om toegang te krijgen tot de interne systemen van Twitter, waaronder het doorlopen van onze tweestapsverificatie", aldus het bedrijf vorige week.

Een Nederlander die betrokken is bij de grootschalige hack zei tegen RTL Nieuws en NOS dat Wilders "voor de grap" is gehackt, nadat er genoeg verdiend was met tweets waarin mensen werden opgeroepen bitcoins over te maken. Een groep hackers zou de buitgemaakte bitcoins onderling hebben verdeeld.