Twitter-accounts die naar complottheorieën van QAnon verwijzen en de bedrijfsregels schenden, zullen door Twitter permanent worden geblokkeerd, zo laat het socialemediabedrijf dinsdag via zijn eigen veiligheidsaccount weten.

De QAnon-beweging verspreidt onder meer de complottheorie dat een Amerikaanse elite erop uit zou zijn de regering van president Donald Trump omver te werpen. De beweging uit zich met name pro-Trump.

Twitter gaat accounts van gebruikers die een bericht tegelijkertijd via meerdere accounts online zetten, accounts die belediging van individuele personen coördineren en accounts die proberen een eerdere opschorting te omzeilen voorgoed blokkeren.

Content die afkomstig is van QAnon zal door Twitter ook niet meer worden gepromoot, en webadressen die gelieerd zijn aan de groep kunnen niet meer worden gedeeld.

Twitter heeft al ruim zevenduizend accounts verwijderd

De maatregelen worden de komende week ingevoerd. Volgens Twitter zullen zo'n 150.000 accounts wereldwijd daarmee te maken krijgen. In de afgelopen week heeft het bedrijf al ruim zevenduizend accounts verwijderd omdat die de bedrijfsregels wat betreft spam, platformmanipulatie en het ontduiken van een opschorting overtraden.

Begin mei maakte Facebook al bekend enkele pagina's en aan QAnon gelieerde accounts te hebben verwijderd. Later die maand verwijderde Google drie apps waarmee QAnon-gerelateerde berichten te vinden waren.

Trump deelt regelmatig berichten van QAnon

QAnon heeft zijn oorsprong uit het omstreden forum 4chan en verspreidde zich vanaf daar naar onder meer 8chan en gangbare sociale media zoals Facebook, Twitter en Reddit. Trump heeft aan QAnon gelinkte berichten meerdere keren op Twitter gedeeld.

De QAnon-complottheorieën hebben tot meerdere incidenten geleid. Een van de bekendste is 'pizzagate'. Een man die geloofde dat in de kelder van een pizzarestaurant in Washington kinderen werden vastgehouden, loste in december 2016 schoten om de complottheorie eigenhandig te onderzoeken. Het restaurant heeft geen kelder.