KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo krijgen toegang tot het 5G-netwerk in Nederland, maakt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dinsdag bekend bij een persconferentie. In totaal hebben de drie providers 1,23 miljard euro betaald bij de veiling waar de Staat de eerste 5G-frequenties verkoopt

Het einde van de veiling betekent dat de drie providers hun netwerken definitief kunnen inzetten om 5G-internet aan te bieden. Mobiel internet moet met 5G sneller worden dan onder de huidige 3G- en 4G-netwerken mogelijk is.

In totaal gingen drie zogenoemde frequentiebanden onder de hamer: de 700MHz-band en banden van 1.400 MHz en 2.100 MHz. Voor 5G is de eerstgenoemde het belangrijkst; die kan gebruikt worden om een landelijk dekkend netwerk met 5G-technologie op te zetten.

KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben alle drie een even groot deel van de 700MHz-band in handen gekregen. De providers betaalden daar elk bijna 79 miljoen euro voor.

Dit gaan de drie providers na de veiling doen:

  • KPN gaat de 700MHz-band gebruiken voor 5G. De gekochte ruimte op de 1.400MHz- en 2.100MHz-band wordt gebruikt om 4G sneller te maken.
  • Ook T-Mobile gaat de 700MHz-band inzetten voor 5G. De provider wil de extra capaciteit en dekking van de 1.400MHz-band gebruiken om mobiel internet binnenshuis te verbeteren.
  • VodafoneZiggo gaat de gekochte frequentieruimte gebruiken "om 5G verder in te voeren". NU.nl heeft de provider naar details gevraagd.

Agentschap Telecom: 5G komt 'zo spoedig mogelijk'

Het is onduidelijk wanneer de providers de frequenties precies in handen krijgen. Het Agentschap Telecom meldt dat de vergunningen "zo spoedig mogelijk" verleend worden. Waarschijnlijk zijn de eerste 5G-netwerken nog in 2020 operationeel.

Mensen die toegang willen krijgen tot 5G hebben een abonnement nodig dat 5G ondersteunt. Daarnaast moet de smartphone voorzien zijn van een 5G-chip die de signalen kan ontvangen.