De GGD's Twente en Rotterdam-Rijnmond gaan inwoners die van 17 augustus tot 1 september een melding krijgen via de corona-app testen op de aanwezigheid van het coronavirus, ook als zij geen klachten ervaren. Dat meldt Ron Roozendaal van het ministerie van Volksgezondheid donderdag in gesprek met journalisten. De proef is een verruiming van het testbeleid: op dit moment kunnen mensen zich alleen laten testen als zij minimaal milde klachten hebben.

Het ministerie maakte donderdag bekend dat de corona-app CoronaMelder naar verwachting op 1 september landelijk beschikbaar wordt. In de twee weken daarvoor wordt er proefgedraaid in de GGD-regio's Twente en Rotterdam-Rijnmond: daar kunnen mensen de app al volledig gebruiken.

Dat betekent dat zij niet alleen waarschuwingen kunnen ontvangen, maar ook kunnen versturen als zij na een test bij de GGD besmet blijken met het coronavirus. De waarschuwing gaat uit naar andere appgebruikers die minimaal vijftien minuten in de buurt van de coronapatiënt zijn geweest.

Zo werkt de CoronaMelder-app:

  • Smartphones met de corona-app wisselen onderling bluetoothsignalen uit als de gebruiker dit aanzet.
  • Op die manier ontstaat een logboek van smartphones die bij elkaar in de buurt zijn geweest.
  • Als een appgebruiker besmet blijkt met het coronavirus, kunnen deze smartphones dankzij het logboek een waarschuwing ontvangen.
  • Iemand die besmet blijkt, kan samen met de GGD een waarschuwing sturen naar smartphones die vijftien minuten of langer in de buurt zijn geweest.
  • De gebruikers van CoronaMelder en de GGD kunnen niet zien wie precies gewaarschuwd wordt.

De GGD's waarschuwen normaal al de mensen waarvan de coronapatiënt weet dat die in de buurt zijn geweest. De corona-app moet mensen waarschuwen die ook bij de besmette persoon in de buurt zijn geweest, maar niet in beeld komen omdat de coronapatiënt die persoon niet kent of zich niet kan herinneren. Bijvoorbeeld omdat de twee elkaar in het openbaar vervoer troffen.

Volgens deskundigen gaat de introductie van de corona-app hand in hand met een verruiming van het testbeleid. "Het is belangrijk dat mensen los van symptomen getest kunnen worden", zegt Carl Moons, voorzitter van de adviescommissie aan het ministerie. "Mensen weten direct of ze besmet zijn. En als dat niet zo is, weten zij daarmee ook dat zij hun kinderen of ouders weer kunnen knuffelen en niet in thuisquarantaine hoeven."

"Bovendien weten we dat veel mensen al besmettelijk zijn voordat zij symptomen vertonen. Als we weten dat er een reële kans op besmetting was, is het dus belangrijk om te testen voordat er symptomen optreden."

Het is onduidelijk of de proef in Twente en Rotterdam-Rijnmond ook inhoudt dat mensen die via het reguliere GGD-onderzoek in beeld komen zich zonder klachten kunnen laten testen. Het RIVM en de GGD-koepelorganisatie GGD GHOR konden die vraag donderdag niet beantwoorden.