De corona-app CoronaMelder van de overheid wordt naar verwachting 1 september landelijk beschikbaar, blijkt uit een tijdlijn die het ministerie van Volksgezondheid donderdag heeft gepubliceerd. De app moet mensen waarschuwen als zij dicht in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die achteraf besmet blijkt met het coronavirus.

Het gebruik van de app is vrijwillig, benadrukt het ministerie op zijn website. Ook mag niemand een ander dwingen om de app te installeren. "Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt voor het kunnen plaatsnemen op zijn terras", schrijft het ministerie.

De CoronaMelder-app moet in staat zijn om mensen te waarschuwen dat zij risico hebben gelopen op een besmetting met het COVID-19-virus. De app kan mensen waarschuwen als zij vijftien minuten of langer in de buurt van de patiënt zijn geweest.

Zo werkt de CoronaMelder-app:

  • Smartphones met de corona-app wisselen onderling bluetoothsignalen uit als de gebruiker dit aanzet.
  • Op die manier ontstaat een logboek van smartphones die bij elkaar in de buurt zijn geweest.
  • Als een appgebruiker besmet blijkt met het coronavirus, kunnen deze smartphones dankzij het logboek een waarschuwing ontvangen.
  • Iemand die besmet blijkt, kan samen met de GGD een waarschuwing sturen naar smartphones die vijftien minuten of langer in de buurt zijn geweest.
  • De gebruikers van CoronaMelder en de GGD kunnen niet zien wie precies gewaarschuwd wordt.

Voordat CoronaMelder ingevoerd wordt, moet de Autoriteit Persoonsgegevens nog zijn oordeel over de privacyrisico's geven. De toezichthouder heeft nog enkele weken nodig om dit onderzoek af te ronden. Ook moeten de GGD's nog voorbereid worden op wat de introductie van de app voor hen gaat betekenen.

App kan vanaf 17 augustus gedownload worden

Op 17 augustus kan de app al gedownload worden uit de App Store (iOS) en Play Store (Android). Dat betekent dat smartphones met de app signalen kunnen uitwisselen en zodoende een logboek opgebouwd wordt.

Maar de app is dan nog niet volledig te gebruiken. Alleen de GGD-regio's Twente en Rotterdam-Rijnmond ondersteunen de app in de twee weken tot 1 september. Dat betekent dat alleen inwoners van die regio daadwerkelijk een melding kunnen sturen om anderen te waarschuwen. De GGD moet zo'n melding namelijk goedkeuren.

Wel kunnen CoronaMelder-gebruikers uit andere delen van het land een waarschuwing ontvangen. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen als iemand in de buurt is geweest van een inwoner van de GGD-regio Twente of Rotterdam-Rijnmond die later besmet blijkt.

Zo ziet de Nederlandse corona-app eruit
82
Zo ziet de Nederlandse corona-app eruit

CoronaMelder moet onbekende contacten vinden

Normaal gesproken onderzoekt de GGD na een positieve besmetting bij wie een persoon in de buurt is geweest. De patiënt wordt dan bijvoorbeeld gevraagd naar zijn huisgenoten of afspraken die hij de afgelopen tijd heeft gehad.

Het succes van dit onderzoek is afhankelijk van de contacten die de coronapatiënt zich herinnert. Maar daarbuiten bevinden zich mensen die misschien ook risico hebben gelopen, zoals mensen die in het restaurant een tafeltje verderop zaten, supermarktbezoekers die lang bij de patiënt in de buurt zijn geweest of medereizigers in de bus of trein.

Het is de vraag in hoeverre de app daadwerkelijk nuttig is om de epidemie te bestrijden. Volgens deskundigen is het belangrijk dat mensen zich na een waarschuwing kunnen laten testen om uitsluitsel te krijgen over de vraag of zij het coronavirus dragen. Dat is onder het huidige testbeleid niet het geval: alleen met klachten kun je je laten testen. Het RIVM doet momenteel wel onderzoek naar een mogelijke verruiming van dit beleid.