Wat is de beste navigatieapp? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Het voordeel van een navigatieapp is dat je hem altijd bij je hebt op je smartphone. Daarom kun je ze dus in meerdere auto's gebruiken. Je wordt wel sneller afgeleid door berichtjes die ook binnenkomen op je telefoon. Er zijn betaalde en gratis navigatieapps. Daarnaast zijn er ook vaak verschillende versies voor de besturingssystemen Android en iOS.

De Consumentenbond test navigatiesystemen op onder meer navigatiekwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Er zijn in totaal 87 navigatiesystemen getest die goed verkrijgbaar zijn.

Binnen de categorie navigatieapps komt een betaalde app van TomTom als Beste uit de Test. Google Maps doet het ook goed en is gratis. Daarmee is de app van Google de Beste Koop.

Beste uit de Test: TomTom GO Mobile (Android) en TomTom GO Navigation (iOS)

TomTom heeft een navigatieapp voor zowel Android als iOS. Deze apps lijken op elkaar, maar zijn niet precies hetzelfde. De twee versies worden los van elkaar geüpdatet en het moment van updaten verschilt. Hierdoor kan het zijn dat de ene app een bepaalde functionaliteit al heeft en de ander nog niet.

Ook de abonnementen verschillen per versie. Bij de Android-versie kun je iedere maand 75 kilometer gratis navigeren, daarna heb je een abonnement nodig. Dit kost 20 euro per jaar of 6 euro per maand. Overigens brengt TomTom binnenkort een update uit voor de Android-versie waarbij onder meer het abonnementsmodel zal wijzigen. Bij de iOS-versie krijg je een korte gratis proefperiode. Daarna betaal je 2 euro voor een maand, 5 euro voor drie maanden, 9 euro voor zes maanden of 13 euro voor een jaar.

Je kunt bij beide versies kaarten van over de hele wereld installeren, waardoor geen dataverbinding nodig is om te navigeren. Navigeren doen de apps van TomTom heel behoorlijk en ook de timing van gesproken instructies is goed.

Het menu bedien je vlot en makkelijk en de route wordt snel berekend. Standaard actuele verkeersinformatie is inbegrepen, al heb je daarvoor wél een dataverbinding nodig op je smartphone.

Een nadeel is dat het geluidsvolume zich niet automatisch aanpast aan je rijsnelheid. In de iOS-versie is de spraakherkenning matig.

Beste Koop: Google Maps (Android en iOS)

Google Maps heeft net als TomTom ook versies voor zowel Android als iOS. Ook deze zijn niet precies hetzelfde en worden op verschillende momenten geüpdatet.

Een groot voordeel is dat deze app gratis is. Wel zijn de prestaties wat minder goed dan die van de TomTom, maar navigeren doet ook Google Maps heel behoorlijk.

Het systeem start snel op en de app vindt je positie snel. Het menu werkt makkelijk en vlot en de route wordt ook snel berekend.

Een nadeel is dat Google Maps standaard een dataverbinding nodig heeft. Je kunt ook los kaarten downloaden, waarna je kunt navigeren zonder dataverbinding. Een ander nadeel is dat ook bij Google Maps het geluidsvolume niet automatisch wordt aangepast aan de rijsnelheid.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is altijd het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.