De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft niet genoeg tijd om de lijst met mogelijke privacyrisico's van de corona-app en hoe die zijn afgedekt, voor 15 juli te toetsen, laat een woordvoerder weten aan NU.nl. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte eind juni bekend dat hij rond die datum een besluit zou nemen over de landelijke beschikbaarheid van de app.

Volgens de woordvoerder van de AP heeft de toezichthouder zeker enkele weken nodig om de privacyrisico's te beoordelen. De autoriteit heeft echter woensdag pas de laatste documenten van het ministerie binnengekregen. Dat betekent dat de medewerkers pas nu aan de slag kunnen, zegt hij.

Normaal gesproken heeft de AP zo'n veertien weken nodig om een onderzoek van deze grootte uit te voeren, aldus de woordvoerder. De toezichthouder zegt extra personeel op de zaak te hebben gezet om sneller met een oordeel te kunnen komen, maar binnen één week is volgens de AP onhaalbaar.

Het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens is een van de zaken die minister De Jonge in overweging neemt als hij een besluit neemt over landelijke invoering van de corona-app.

Het ministerie van Volksgezondheid liet donderdagochtend aan NU.nl weten dat de streefdatum voor het besluit nog steeds "rond 15 juli" staat. De waarschuwing van de AP heeft de planning van het ministerie vooralsnog niet veranderd, laat een woordvoerder donderdagavond aan NU.nl weten.

CoronaMelder, zoals de app heet, moet gebruikers gaan waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die later besmet blijkt met het coronavirus. Het ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid van de app worden sinds vorige week in de regio Twente getest.