Facebook heeft woensdag meer dan vijftig accounts die gerelateerd zijn aan Roger Stone, de voormalige adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, van Facebook en Instagram verwijderd wegens wangedrag. Volgens het bedrijf hebben Stone en zijn medewerkers nepaccounts gebruikt om zijn berichten op sociale media te promoten.

Daarnaast hadden een aantal van de verwijderde pagina's volgens Facebook een link met de Proud Boys, een haatgroep die in 2018 van het platform werd verbannen.

In totaal heeft Facebook 54 accounts, waaronder het persoonlijke account van Stone, vijftig Facebook-pagina's en vier Instagram-accounts verwijderd. Facebook-CEO Mark Zuckerberg is van tevoren op de hoogte gebracht van de beslissing om de accounts te verwijderen.

In een e-mailverklaring schrijft Stone dat hij geen controle had over de nepaccounts en dat zijn accounts geen link hadden met de Proud Boys. Hij schrijft door socialemediaplatformen gecensureerd te worden omdat hij "de waarheid" over het Ruslandonderzoek en over zijn eigen proces blootlegt en omdat hij uitgesproken voorstander van president Trump is.

Stone werd in februari van dit jaar veroordeeld tot veertig maanden cel voor het belemmeren van de rechtsgang in het Ruslandonderzoek en het afleggen van valse verklaringen. In het Ruslandonderzoek werd de rol van de Russische regering bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 onderzocht.

Accounts medewerkers Bolsonaro verwijderd

Daarnaast heeft Facebook woensdag een netwerk van socialemedia-accounts verwijderd die gelinkt waren aan de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en diens twee zoons. De accounts werden onder meer gebruikt om politieke verdeeldheid op te wekken.

De accounts werden recentelijk ingezet om de beweringen van Bolsonaro dat de risico's van het coronavirus overdreven worden te ondersteunen. De president testte deze week zelf positief op het COVID-19-virus.

Facebook zei dat het ondanks pogingen om te verhullen wie er achter de accounts zat, banden met Bolsonaro, diens zoons en een aantal Braziliaanse wetgevers en congresleden had gevonden. De president heeft nog niet op de actie van Facebook gereageerd.