Consumenten moeten een eigen modem, router of mediabox kunnen kiezen bij een telecomabonnement, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag in de Conceptbeleidsregel Netwerkaansluitpunt. Volgens een woordvoerder van de ACM worden de nieuwe regels naar verwachting begin 2021 van kracht.

De ACM maakt in de regels onderscheid tussen welk deel van het netwerk eigendom is van de telecomaanbieder, en welk deel van de consument. De telecomaanbieder is volgens de regels eigenaar van het netwerk tot aan het "vaste netwerkaansluitpunt". Dat punt ligt aan het einde van de kabel die de telecomaanbieder in de woning van de consument aanbrengt. Na dit punt is het netwerk eigendom van de consument. Consumenten kunnen daar dan een eigen modem, router of mediabox aansluiten.

Telecomaanbieders kunnen nog steeds zelf hun eigen modems leveren aan consumenten, stelt de ACM. Maar als een consument een eigen modem wil aansluiten, dan moeten ze dat toestaan. Ze hebben wel de mogelijkheid om in te grijpen als eigen apparatuur van consumenten voor storingen zorgt.

"Als consumenten zelf kunnen kiezen welke apparaten ze kopen om aan te sluiten, stimuleert dat aanbieders van modems, routers en mediaboxen om een goed aanbod te doen op het gebied van prijs en/of functionaliteit", schrijft de ACM. "De keuzevrijheid voor consumenten zorgt ervoor dat de concurrentie en innovatie op de markt van deze apparaten wordt gestimuleerd."

Belanghebbenden kunnen tot 4 september reageren op de nieuwe beleidsregel, maar volgens een woordvoerder van ACM hebben deze reacties geen invloed op de eigendomsverdeling van het netwerk. "Dat staat vast", aldus de woordvoerder.