Het Verenigd Koninkrijk heeft samen met het Indiase bedrijf Bharti Global een aandeel in het failliete satellietbedrijf OneWeb gekocht, meldt de Britse overheid vrijdag. Het VK en Bharti Global investeren elk 500 miljoen dollar (445 miljoen euro).

OneWeb vroeg in maart faillissement aan nadat het niet lukte om bij een investeringsronde genoeg geld op te halen. Het bedrijf had als doel om breedbandinternet vanuit de ruimte aan te bieden. Daarvoor had het reeds 74 satellieten de ruimte in geschoten.

Het VK en Barthi willen OneWeb gebruiken om "een compleet satellietnetwerk te bouwen, dat breedbandinternet en andere diensten aan landen wereldwijd levert".

Voorheen gingen geruchten dat het VK satellieten van OneWeb zou willen gebruiken om een eigen navigatiedienst op te zetten. De toegang tot het Europese gps-alternatief Galileo is namelijk onzeker door de Brexit. Critici wijzen erop dat het huidige OneWeb-satellietnetwerk ongeschikt is voor een navigatiedienst.

Financial Times schreef eerder dat de Amerikaanse Defensie een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de Britse beslissing om in OneWeb te investeren. Het Pentagon zou niet willen dat het VK gps kopieert, maar de satellieten van OneWeb zouden volgens bronnen van de krant een aanvulling zijn op het Amerikaanse systeem.

Het VK meldt in zijn aankondiging niets over het opzetten van een navigatiedienst. Wel schrijft de Britse overheid dat het bezit van OneWeb "strategische kansen" biedt "in samenwerking met buitenlandse partners".

Het Indiase conglomeraat Bharti, dat met name groot is in de telecomindustrie in het Zuid-Aziatische land, krijgt de commerciële en operationele leiding over OneWeb.