Zeker vijfduizend ontwikkelaars hadden onterecht toegang tot informatie van inactieve Facebook-gebruikers, maakt Facebook woensdag bekend in een blogbericht.

Welke informatie de ontwikkelaars precies konden inzien, is niet bekend. Facebook noemt als voorbeelden in elk geval 'taal' en 'geslacht'.

Na een groot schandaal in 2018, waarbij het Britse bedrijf Cambridge Analytica zonder toestemming gegevens van miljoenen gebruikers in handen kreeg, paste Facebook zijn regels aan. Daarmee moest het voor ontwikkelaars onmogelijk worden om data te verzamelen van mensen die langer dan negentig dagen waren uitgelogd.

Nu blijkt dat ontwikkelaars toch toegang bleven houden tot bepaalde data. "Het gebeurde bijvoorbeeld als iemand een fitnessapp gebruikte om vrienden uit te nodigen voor een training, maar we niet zagen dat sommigen van die vrienden al maanden inactief waren", schrijft Facebook.

Het sociale medium maakte niet bekend om welke ontwikkelaars het gaat. Ook is niet duidelijk hoelang zij toegang hadden tot de gegevens. Facebook maakte ook niet bekend om hoeveel gebruikers het gaat. Het bedrijf zegt "geen bewijs" te hebben gezien dat informatie onrechtmatig is gedeeld.

Inmiddels is het probleem volgens Facebook opgelost.