YouTube heeft het account van voormalig Ku Klux Klan-leider David Duke geschorst, meldt CNN Business. Ook andere kanalen zijn door het bedrijf, dat onderdeel van Google is, in de ban gedaan. Het gaat om onder meer een account van de white supremacist Richard Spencer en zijn National Policy Institute.

Volgens YouTube hebben de personen achter de kanalen meermaals regels geschonden door te stellen dat bepaalde groepen mensen van nature ondergeschikt zijn aan anderen, aldus CNN.

De Ku Klux Klan (KKK) is een van de bekendste groepen rond de ideologie van white supremacism. Aanhangers van dat gedachtegoed vinden dat mensen met een witte huid superieur zijn aan mensen met een donkerdere huidskleur. Zij vinden dat witte mensen daarom de macht over deze groep zouden moeten hebben.

In de jaren zeventig richtte Duke de Knights of the Ku Klux Klan (KKKK) op, in een poging om de organisatie te moderniseren en afstand te doen van het gewelddadige imago, zonder in te leveren op het racistische gedachtegoed. Van 1974 tot 1980 noemde hij zich de Grand Wizard van de KKKK.

Na zijn mislukte poging om de Klan te hervormen, richtte Duke in 1980 de NAAWP op, een wit-nationalistische organisatie die zich niet langer vertoonde in witte gewaden en stopte met kruisverbrandingen en andere rituele tradities van de Klan. Duke noemde zich daarvan voorzitter in plaats van Grand Wizard.

Het doel bleef echter hetzelfde: de zelfverklaarde "puurheid" van witte mensen behouden. Daarnaast profileerde Duke zich als een antisemiet en Holocaustontkenner.

Duke riep zijn volgers op om tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen op Donald Trump te stemmen. Zestien jaar eerder noemde Trump Duke "een racist" en "een probleem".

In 2017 was Duke aanwezig bij de Unite the Right-bijeenkomst in Charlottesville (Virginia). De extreemrechtse en neonazistische protesten werden beantwoord met tegendemonstraties. Een white supremacist reed met zijn auto in op deze groep, waarbij een vrouw om het leven kwam.

Spencer een van de meest invloedrijke alt-rightpersonen

Richard Spencer is een rechts-extremist die zich white nationalist noemt. In die hoedanigheid vindt hij dat alle zwarte mensen de Verenigde Staten moeten verlaten. De term wordt vaak gebruikt als eufemisme voor white supremacism, hoewel de ideologieën elkaar overlappen.

Spencer is sinds 2011 de voorzitter van het National Policy Institute, een lobbyorganisatie voor alt-right. Hij heeft op Twitter aangegeven in beroep te gaan tegen de schorsing. Spencer wordt gezien als een van de invloedrijkste personen binnen alt-right.

Een YouTube-woordvoerder ging tegenover CNN niet in op specifieke voorbeelden op basis waarvan de accounts geband zijn. Ook legde het bedrijf niet verder uit waarom juist nu actie tegen de kanalen ondernomen is.