De onderzoeksafdeling van Facebook toont op zijn website een prototype van een "zonnebrilachtig" product om virtual reality (VR) te bekijken. De onderzoekers van Facebook Reality Labs willen erachter komen of zij met hun aanpak een VR-bril kunnen ontwikkelen die verschilt van de bestaande VR-headsets.

De onderzoekers verwachten dat een lichte VR-bril die comfortabel zit ervoor zorgt dat mensen langer in een virtuele omgeving kunnen doorbrengen. Ook moet de aanpak ervoor zorgen dat virtual reality ingezet kan worden voor sociale interactie en om de productiviteit van de drager te vergroten.

Het concept van de Facebook-onderzoekers moet nog wel de nodige obstakels overwinnen, schrijven zij in hun paper (pdf). Zo kan de bril nog niet het volledige kleurenspectrum weergeven. Ook onder meer de stereoweergave, waardoor diepte zichtbaar wordt, resolutie van de beelden en het gewicht van de bril moeten verbeterd worden.

"Op dit moment is ons werk puur onderzoek", schrijft Facebook. Toch denken de onderzoekers met hun aanpak een stap dichterbij het ontwikkelen van een alledaagse VR-bril te hebben gezet, mits de problemen opgelost kunnen worden.

Facebook is de eigenaar van het merk Oculus, dat VR-headsets verkoopt. Daarnaast werkt het bedrijf volgens geruchten aan een bril met augmented reality (AR). Bij deze technologie wordt de wereld niet vervangen, maar aangevuld met virtuele beelden. Een AR-headset zou echter een ontwikkeling voor de langere termijn zijn.